HAZIRLIK SINIFI ÖĞRENCİLERİ İÇİN ARAPÇA ÖĞRENME KILAVUZU


Sevgili öğrenci arkadaşım,

1-    Okuldaki derslere çok önemli bir mazeretin olmadığı takdirde devamsızlık yapma.

2-      Dersleri aktif bir katılımla izle. Soru sor. Hocalarının soracağı sorulara cevap ver. Sessiz kalma.

3-      Dersi dinlerken/izlerken notlar al.

4-      Günlük her dersi ortalama yarım saat tekrar et. Bu da ez az 1,5 saat ders tekrarı demektir. En az 1 saat de ertesi günün derslerine hazırlık yap.

5-      Metin kitabınızdan bol bol Arapça metin oku. Kelime hazineni ve okuma anlama yeteneğini geliştirmek için metinleri ezberleyecek kadar sesli oku.

Metin kitabındaki alıştırmaları zorlansan da kendin çözmeye çalış. Yardıma ihtiyaç duyduğunda ders hocan mutlaka sana yardımcı olacaktır. 

Metinleri defterine yazman; sana sadece gördüklerini değil, zamanla duyduklarını doğru/hatasız yazabilme yeteneği kazandıracaktır.

Metinlerin sonunda yer alan isimler, fiiller ve tabirler kısmındaki kelimelerin Türkçe karşılıklarını mutlaka kendin matbu/basılı bir sözlükten ara, bul ve not et. Fiilleri mazi-muzari-mastar ve isimleri tekil-çoğul bütünlüğü içinde kaydet.

Kelimeleri metinlerden bağımsız ezberlemeye çalışma. Mutlaka metin içinde cümlede geçtiği şekliyle ezberlemeye gayret et.

6-      Gramer ders kitabınızda yer alan “Uygulamalar” ve “Örnek Cümleler” bölümlerini başka birisinden yardım almadan uygulamaya çalış. (sözlükten yararlanabilirsin)

7-      Hıvar/konuşma/muhadese dersinde geçen diyalogları mümkünse kendine sınıfınızdan bir takım arkadaşı/ortak bularak canlandır.

8-      İnşa dersinde yer alan cümleleri kendin Türkçeden Arapçaya çevir. Daha önceden üzerinde çalışılmış bir kaynaktan (mesela geçen yıl hazırlık sınıfını bitiren birisin kitabından) asla yararlanma. Çevirdiğin cümle yanlış da olsa kendin çevir. Ders ortamında hoca doğru çevirileri verdiğinde kendi çevirinle hocanın çevirisini karşılaştır. Yanlışların üzerinde yoğunlaş.

9-      Dinleme anlama ve sarf bilgisi dersleri pek çok öğrencinin ilgi duymadığı ve astığı derslerdir. Sarf bilgisi; kelime bilgisi demektir. Kelimeyi tanımayan cümleyi de tanıyamaz, anlayamaz.  Cümleyi anlamak için kelimeleri doğru okumak, kelimeleri doğru okumak için de sarf bilgisine sahip olmak gerekir. Dinleme anlama dersi de kulağın duyma ve duyduklarını anlama/kavrama becerisi açısından çok önemlidir. Konuşma engelli insanlar aynı zamanda duy(a)mayan insanlardır. Eğer Arapça konuşmak istiyorsan dilinin hareket etmesi gerekir. Dilini harekete geçmesi de ancak kulağının duyması/dinlemesi yoluyla mümkündür.

10-   Tüm derslerde, özellikle de Hıvar derslerinde mutlaka söz hakkı al ve dersi hocanla ve sınıf arkadaşlarınla interaktif bir formatta işle. Asla uzun süre suskun kalma. Suskun kalarak yeni/yabancı bir dil öğrenilemeyeceğini asla aklından çıkarma.

11-    Korkma! Endişelenme! Senden önce pek çok insanın senin başladığın yerden başladığını düşün! Onlar başardılar. Sen de başaracaksın. Buna inan. Ümitvar ol! Erteleme! Üşenme! Asla vazgeçme! En iyi yerde ve en doğru adrestesin.

12-  Yukarıdakilerin tümünü sana kolay kılması için Allah’a dua et! ربّ يسّر ولا تعسّر ربّ تمّم بالخير“Rabbim! Kolaylaştır, zorlaştırma ve hayırla tamamla.”

 Öğr. Gör. Salih Zeki KEŞ 

NEÜ AK İlahiyat Fakültesi  

Arap Dili ve Belağatı ABD                                                                   

(29.10.2020 / 12 R. Evvel 1442 – Konya)


Yorumlar