RAHLE ARKADAŞLIĞI

 




Selamünaleyküm Rahle Arkadaşım

 

Rahle ve arkadaş, biri diğerinden alıyor gücünü. Rahle ile arkadaş olunmadan, rahle arkadaşlığı olmuyor. "Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe ererdi." diyerek ne kadar çok şey bilmediğini söyleyen İmam-ı Azam'ın rahlesi göklerde, acziyeti ise gökler kadar derin.

Rahle arkadaşı olmak için aynı rahleye oturmak şart mı? İmam-ı Azam'ın, Gazali'nin rahlelerinde de talebe olunmaz mı? Aynı davaya hizmet eden şahsiyetler hangi rahleyi paylaşamıyor?

Ebu Bekir'i mağara arkadaşı (sav) bizlere rahleyi uzattı.

Rahle arkadaşım;

Rahleyi  paylaştığın arkadaşına "... Allah'tan korkun ve sadıklar ile beraber olun!" ayetini hatırlat...

Selamünaleyküm

 

Selamünaleyküm Rahle Arkadaşım;

Asırlardır var olan harflere; Hasan el-Benna kadar, Seyyid Kutub kadar yakınız. Meziyet; onlar gibi harfleri yan yana dizdirecek dava aşkına sahip olabilmekte, bu aşkı diri tutabilmekte, nelerden vazgeçeceğini düşünmeden; vazgeçebilmekte...

Rahle Arkadaşım;

Asırlardır var olan kitabı ne zaman açtın? Davanın sahibi ile en son hangi konuyu konuştun? Hangi ayet seni kendine getiriyor? Yozlaşmış zamanında kendine umut olan o ayet; mutluluk zamanında şükür sebebin mi?

Biliyorum çok fazla soruya muhatap ediyorum seni. "Bir toplumun başına gelebilecek en büyük felaket, başına ne geldiğini bilmemesidir." * sözünü bireye indirgeyip nerede olduğumuzu neler ile uğraştığımızı, noksanımız bize ne kaybettiriyor bunları fark ettirmeye çalışıyorum.

Rahle Arkadaşım;

Davanın neresindeyim, neresindesin, neresindeyiz?

Selamünaleyküm.

 

 

Selamünaleyküm Rahle Arkadaşım;

Çevremiz, hayatımız, düşüncelerimiz kirlilikler ile dolu. Bu kirlilikler paklamak ve saf hâle getirmek emek istiyor. Çevremizde bulunan pisliklere burun tıkamak, görmemezlikten gelmek geçici süre de olsa bizleri rahatlatıyor. Maddi olarak rahatsız eden bu durum maneviyatımıza da tesir ediyor. Düşüncelerimize bulunan pislikleri, kirlilikleri, fazlalıkları görmezden gelmek bizleri zehirliyor, bizi bizden uzaklaştırıyor.

Rahle Arkadaşım;

Abdest bedeni, namaz ruhu temizliyor.

Kirli olan çevrenin rahatsızlık vermesi gibi durumlar fıtratımızın temizliğe meylettiğini gösteriyor. Maneviyatı kararmış, hakikatten feyz alamamış çıplak ruhlara sahip insanları çevremizde temizlemek de imandan mıdır? Temizliğin abidesi sallahu aleyhi ve selam; "Temizlik imandandır." (Müslim, Taharet, 1), "Her doğan, İslam fıtratı üzerine doğar…" (Tirmizi, Kader, 5) buyuruyor.

Rahle Arkadaşım;

Temizliğimiz de imanımız da fıtrat üzere…

Selamünaleyküm

 

 

Selamünaleyküm Rahle Arkadaşım;

"Allah sizin bedenlerimiz ve dış görünüşlerinize değil, kalplerinize bakar." (Ibni Mace, Zühd,9)

"Benim kalbim temiz…"  sözü buraya mı dayandırılıyor? (!)

Kalplerinize bakar, niyete bakar, yönelmemize bakar, ciddiyetimize bakar, kararlılığı sunmamıza bakar…

Sadece iyiliği kalbimizden geçirmek mükemmel bir iyilik olarak kaydediliyorken fiiliyata geçirmek kat kat iyiliği defterimize kaydettiriyor.

Rahle Arkadaşım;

Mizanda iyi ameller ağır gelip cennete gidebilmek için kötülükten de vazgeçmek gerekiyor.

Hicreti, Allah celle celalühu ve Rasulu (sav) için de, dünyalık mal veya evleneceği bir kadın için de yapan sahabiler oldu. Peki neden oruç, namaz gibi ibadetlere indirgiyoruz niyeti?

Rahle Arkadaşım;

Niyet ettim Allah rızası için sıradaşı insan olup bugünü aşan gelecekte yaşayan insan olmaya.

Selamünaleyküm.

 

 

 

Selamünaleyküm Rahle Arkadaşım;

"Allah gündüz günah işleyenin tevbesini kabul etmek için geceleyin elini açar. Geceleyin günah işleyenin tevbesini kabul etmek için de gündüz elini açar. Güneş battığı yerden doğuncaya kadar bu böyle devam edip gider." (Müslim, Tevbe, 31)

"Allah’ın eli bizim elimiz gibi mi?", "Allah kime elini açar?"... Bu suallere cevap arayanlar İslam'a hangi pencereden bakıyor?(!)

Namazsızlığa, oruçsuzluğa, zinaya tevbe ettiğimiz gibi; şükürsüzlüğe, ilimsizliğe, zaman israfına da tövbe gerek. Tevbe beklemez.

Rahle Arkadaşım;

Yazıyoruz, yaşıyoruz, beğenmiyoruz, utanıyoruz, siliyoruz, tevbe ediyoruz.

Silgiyi beğenmediğin yazıyı silmek için kullanırken tevbeyi ise utandığımız yaşamı temizlemek için kullanalım.

Yeter ki, tevbemiz tevbeye muhtaç olmasın.

Rahle Arkadaşım;

Meleklerin silgisi bizim tevbemizdir.

Selamünaleyküm.

 

Z.ZÜLEYHA KAHRAMAN/ KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ

Yorumlar

Yorum Gönder